BALDOMÀ

 

 

Planol del poble de Baldomà

Població de 158 habitants (1996) situada a la dreta del riu Boix, poc abans del seu aiguabarreig amb el Segre. Es troba a uns 4 quilòmetres d'Artesa a la carretera local Artesa-Alòs de Balaguer.

 A partir del s. XIV pertanyé al marquesat de Camarasa. Fins al 1920, any en què es va agregar a Artesa, fou cap del municipi que formava amb la Clua, la Vall d'Ariet i Vernet.

 Es pot visitar I'església de Santa Maria, del s. XVII, d'una nau central amb volta apuntada i una altra nau més curta al nord. El portal de mig punt és de gran dovellatge. El 1992 el pintor local Antoni Borrell va decorar el fons del presbiteri amb un fresc on destaca la imatge de la Mare de Déu de l'Assumpció amb motius campestres (blat i raïm).

 Els seus carrers conserven un tipisme particular amb Ilindes i balconeres de pedra i portals adovellats, en algunes cases.

 El poble compta amb un museu que recull mostres arqueològiques, paleontològiques i de mineralogia local. Hi ha també restes ibèriques i de ceràmica prehistòrica, medieval i deis s. XVII i XVIII.

 Tot i la davallada del conreu de la vinya en els darrers anys a la comarca, la situació i el clima de Baldomar ha permès conservar i recuperar una bona part d'aquest conreu. Actualment, seguint la tradició vitivinícola del poble, una iniciativa privada elabora vins amb la denominació d'origen Costers del Segre, dins els quals també hi ha els de la Cooperativa d'Artesa.

 

Text extret de la publicació Descobrim Artesa de Segre editada pel Consell Comarcal de la Noguera

 

BALDOMÀ SEGONS MADOZ