LA COLĎNIA DE LA F└BRICA

 

Finestra de la fašana principal de la nau central de la fÓbrica

Cliqueu damunt la imatge i descobrireu el color i les formes en els petits detalls d'aquest conjunt arquitect˛nic, gairebÚ, centenari.

 

 

Sortint d'Artesa en direcciˇ a Tremp es troba el nucli del Pont d'Alentorn, on s'agafa la carretera que porta a Vilves i Collfred. Tot just agafar aquesta carretera es troba, a mÓ dreta, el camÝ que duu a I'antic complex industrial, anomenat "La Fabrica". S'obrÝ I'any 1906 i es dedicÓ a la filatura i fabricaciˇ de teixits. La ind˙stria va tancar definitivament I'any 1967 quan era coneguda amb el nom de "Hilaturas del Segre SA". En aquells moments, la fÓbrica ocupava 220 treballadors i va afectar molt I'economia de la ciutat i rodalies. Els prop de 60 habitatges que formaven la col˛nia industrial van quedar abandonats (I'any 1960 constaven 269 habitants en el padrˇ). Actualment s'han rehabilitat.

L'antic salt d'aigua, procedent del canal d'Urgell, ara Ús aprofitat per Explotacions EnergŔtiques d'Artesa.

Recentment s'ha recuperat una part de I'activitat industrial amb la ubicaciˇ d'una ind˙stria cÓrnica i una altra d'abrasius.

Text extret de la publicaciˇ Descobrim Artesa de Segre editada pel Consell Comarcal de la Noguera

En aquest enllaš podreu trobar el dossier PDF sobre la hist˛ria de la Col˛nia de la FÓbrica realitzat l'any del seu centenari

Reportatge fotogrÓfic de la Festa Major de la Col˛nia de la FÓbrica. 2007.

Any de construcciˇ, 1906, a la Casa del Director

Vista aŔria del conjunt de la Col˛nia de la FÓbrica des del Castellot

Nau principal de l'antiga fÓbrica de teixits

Antic edifici de vivendes dels fabricants