EL CANAL D'URGELL I EL SEGRE

 

En aquest apartat parlarem del riu Segre, amb especial interès per el seu recorregut dins del municipi d'Artesa de Segre, i dels seus afluents principals en aquest territori (el Senill, el Boix i el Segues). També descriurem el recorregut del canal d'Urgell i de la sèquia dels Molins que rega l'horta d'Artesa de Segre.

Mentretant no desenvolupem aquest apartat, us convidem a que visiteu aquest uep que ens parla del canal d'Urgell

 

Uep de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell Pàgina principal

Accès directe a l'apartat sobre la història del canal d'Urgell

Accès directe a l'apartat de documents on hi trobareu un document PDF titolat "La Ruta de la Zona Alta"

 

ESTRONCAMENT

Un cop l'any, es talla l'entrada d'aigua al canal per fer les tasques de maneteniment, aquesta acció s'anomena estroncament. Acabada la feina, quan s'obren les comportes, malgrat que pugui semblar que l'aigua circula amb força mentre va reomplint la llera del canal, passa ben al contrari, la'aigua circula amb molta lentitut i a més, a mesura que avança es va ralentint la marxa ja que la brossa i les branques i troncs que va recollint al seu pas frenen l'avenç.

L'octubre del 2001 es va fotografiar l'arribada d'aigua a la presa de la Fàbrica. Quan la capcelera del curs va arribar a aquest punt, feia prop de dues hores que s'havien obert les comportes del Tossal, inici del canal prop de Ponts. A continuació es presenten 10 fotografies que documenten aquest moment.