FESTA MAJOR DE COLLDELRAT

El dia 26 de juliol del 2003 se celebrava, per tercer any consecutiu després de la represa, la Festa Major de Colldelrat. Si bé el calendari ens situa la festivitat de Sant Miquel Arcàngel al dia 29 de setembre. Tradicionalment se celebrava en aquesta data però amb la represa s'ha fixat la data del darrer cap de setmana de juliol, bàsicament, per dues raons: la coincidència dins del periòde estiuenc que comporta l'afluència dels veïns vacacionals i la no coincidència, en el moment en que es va fixar aquesta data, amb cap altra festa del municipi. També, la data de Sant Miquel, coincideix actualment, al mes de setembre, amb la festa major d'Artesa de Segre.

El progama d'activitats va començar el matí del dissabte amb la Primera Pujada al Grialó. A la baixada, a la Bassa en Coll, es va fer un esmorzar de pa amb tomata i pernil, regat amb un bon vi. Acabat l'esmorzar els assistents a aquesta caminada baixaren a la plana on, mentretant, els participants al Segon Concurs de Pintura Ràpida a Colldelrat, distribuïts pel poble i els seus encontorns, ja feien anar els pinzells sobre les seves teles.  Al migdia el jurat va escollir els tres premis per a les considerades millors pintures realitzades al llarg del matí. Els guanyadors foren: 1er premi: Ivan Vila Arimany. 2on premi: Mercè Humedas. 3er premi: Joan Rojas López. En total es varen inscriure 27 pintors.

A la tarda, a l'església de Sant Miquel, Missa Solemne, oficiada en aquesta ocasió per Mn. Jaume Armengol que animà, en la seva homilia, a la gent del poble a tirar endavant el projecte de recuperació de les ruïnes del Grealó amb la reconstrucció de l'església Romànica de Sant Miquel. Veure reportatge d'aquest projecte a la Palanca núm. 256 de juliol del 2003, pàgines 17-21. Hi podeu accedir des de www.lapalanca.org

Al vespre, el sopar de germanor aplegà a prop de dues-centes persones i, encabat, el "sarau" amb el Duo Bugatti. La ballaruca no va parar fins ben entrada la matinada.

Fulletó del concurs de pintura Pintant al carrer Major
Altres mestres pintors
Més artistes
La primera obra premiada L'autor recollint el premi
El segon premi El tercer premi
Aspecte de la plaça Major Abans del sopar
Acabat el sopar Els músics
La ballaruca

 

LA FESTA MAJOR D'ABANS

Imatge de Sant Miquel a l'església de Colldelrat

Abans de la guerra, la festa major es feia per Sant Miquel, tant si era festiu com si era laborable, sempre es feien dos dies seguits de festa. Antigament aquest sant era tan venerat que fins i tot en temps de guerra els contendents deixàven reposar les armes el dia de la seva celebració. Els guerrers medievals tenien una gran devoció per aquest sant i quan guanyaven batalles li eregien capelles i ermites al cim de les muntanyes conquerides. Si observem les esglésies del municipi que tenen l'advocació d'aquest sant veiem que una d'elles és Sant Miquel de Montmagastre, situada gairebé al cim del turó del mateix nom; Sant Miquel del Grealó, també situada al cim de la serra del Grealó, en ambdos casos, per desplaçament, els actuals pobles, situats a la plana, prenen el nom de les originals esglésies de construcció medieval. Encara, a l'actual municipi d'Artesa hi hagué una tercera església situada a Seró, població que també s'ubica al damunt d'un pujol. Avui d'aquesta església de Seró no en queda cap resta però si que s'hi erigí un pedró, que encara es pot veure, al lloc on era situada, al costat de les antigues escoles del poble.

 

Antigament el programa de la festa major consistia en:

Dia de Sant Miquel. Al matí es feia un "passacalle" amb el que s'anava a buscar a l'alcalde a casa seva i dirigir-se amb tot lo poble cap a missa. La missa, que era cantada amb l'ajud dels músics que després tocarien al ball, la deia el rector del poble. El Sr. Josep Serra de cal Cardenyes, qui ens fa remembrança d'aquells temps, feia d'escolà amb Mn. Peirò que va estar al càrrec de la parroquia 4 anys, fins el 1936. Acabada la missa es tornava a fer el "passacalle" amb l'orquestra recorreguent el poble i s'anava a dinar, cadascú a casa seva i Déu a la de tots.

A la tarda i a la nit, ball. A Colldelrat, abans de la guerra hi havien dos bars, el ball es feia al tablado i es guarnia el poble amb arbrets. En aquells temps la festa major de Colldelrat tenia molt d'èxit a la comarca, hi pujava gairebé la meitat de la gent d'Artesa ja que s'hi feia una gran celebració.

L'endemà de Sant Miquel. El programa era molt semblant al del dia anterior. En aquest cas la missa no era cantada i en aquest dia es feia la talla entre els joves. La talla consistia en pagar, per part dels hereus, un tant per costejar les despeses de la festa major. Fou als anys 70 que degut a la reducció de la població es va deixar d'organitzar, ja que els quatre o cinc hereus que quedaven ja no podien fer front a les despeses que suposava la organització de la festa major.

 

SANT ROC I SANT SEBASTIÀ

Altar major amb les figures pintades de Sant Sebastià i Sant Roc

Altres festes eren les dels sants votats: Sant Roc i Sant Sebastià. Actualment la gent del poble encara les celebra amb una missa. Aquests sants foren votats per tal de que el poble es lliurés de la pesta.

Roc, per la vostra gran virtut

de la divina clemència.

Alcanceu-nos la salut,

guerdeu-nos de pestilència.

 

EL ROSER

Altar del Roser a l'església de Colldelrat

També se celebrava el Roser el dia 8 de maig, per Sant Miquel Petit. A Colldelrat, tradicionalment s'anomena a Sant Miquel Petit, l'Hereu, el que se celebra per la festa del Roser i a Sant Miquel Major, el Cavaller, a qui li correspon la festivitat major del poble. La festa del Roser consitia amb una missa i acabada aquesta cap el cafè i el jovent a la plaça Major a ballar. Si plovia el ball es feia en una sala del cafè, que estava situat a l'actual número 3 del carrer Major del poble. Hi havia, també, un segon cafè, situat a l'edifici que està just passat el pont, pujant a mà dreta.