INVENTARI DEL PATRIMONI PERDUT O MALMÈS

 

El nostre passat és producte de moltes empremtes que són conseqüència de l'evolució natural i també de la mà de l'home. Aquestes petjades, quan perduren en el temps, esdevenen patrimoni de la nostra història i, conseqüentment, de la nostra identitat.

Hi han moments en els que la força demoledora de la natura ens pren de manera violenta aquests vestigis del nostre passat més o menys llunyà. Llavors ens envaiex la desol.lació del qui perd quelcom estimat. Ha estat, però la mare natura qui ens ha deixat orfes d'aquella referència, recordant-nos un cop més, que el seu poder està per sobre de les possibilitats humanes.

Altres vegades però, degut a la desidia o els interessos que tant sols som capaços de generar els humans, autodestruïm allò que ha estat part del nostre bressol i que és del tot irrecuperable.

Malauradament l'interès humà per l'avenç en l'àmbit material al preu que sigui i, sovint, el no saber valorar en la mida justa les necessitats de conservació del patrimoni, provoca la pèrdua d'elements essencials del trencaclosques del nostre passat, arribant en alguns cassos a desvirtuar-lo. En el nostre municipi hem viscut i estem vivint, d'una manera massa continuada aquesta degradació històrica.

Molts han estat els centres d'interès que avui ja no podem veure, altres han patit una evolució que ha malmès la seva riquesa històrico-artística original i, en altres casos, la deixadesa ens ha conduït a la degradació del lloc o monument fins a la pràctica destrucció de l'element històric.

Produeix una certa consternació el veure que en un periode molt curt de temps ha desaparegut la xumenia de la bòbila, les restes aflorades de l'antic pont de Vernet, també estem patint el preu del progrès insostenible amb l'envoltament de l'ermita del Pla per el polígon indústrial, les petjades de dinasaure fosilitzades colgades a Vernet, etc...

Deixeu-me fer una relació d'elements perduts o malmesos, encara que només sigui per recordar que és el que haviem tingut i avui ja no podem veure ni viure.

 

Els tres castells de l'escut

Poblat neolític prop de Mafet

Xemeneia de la bòbila

Església parroquial d'Artesa de Segre

 

Retaule del Roser. Església d'Artesa de Segre

 

 

Les muralles d'Artesa

 

La Granja

Montmagastre

El Grealó

Restes de l'antic pont de Vernet

 

Foto: Butlletí La Roureda. Abril 2002

 

El Pla
  Petjades fòssils de dinosaure a Vernet