MONTMAGASTRE

Montmagastre va ser un dels referents més importants a l'edat mitjana, potser el castell més esmentat quan es parla d'aquest tipus de construccions del nostre municipi, però, pel que respecta al castell, actualment, ja no hi ha res a fer, tant sols hi resten algunes ruïnes disperses a la part superior del con calcàri que forma l'impressionant turó de Montmagastre.

Madoz, en el seu diccionari (1850) ens diu de Montmagastre: "... existiendo además notables restos de antiguas fortificaciones y una magnífica cisterna". Al juny del 1933, Joan Roig i Font publica en el butlletí del Centre Excursionista de Catalunya núm. 547 un article sobre aquest indret on, literalment, diu: "Ocupava aquest planell iregular (fa referència al cim del turó) l'antic castell de Montmagastre, les migrades ruïnes dels murs del qual no donen pas idea de l'importància que tingué en el seu temps."

Aquests dos texts, relativament recents històricament, donen constància que la degradació del lloc ja fa temps que l'hem anat patint, però encara hi han possibilitats de recuperar una part important del conjunt de Montmagastre, l'edifici de la canònica, temple romànic del segle XI. 

Va ser l'agost del 1997, després d'una visita a aquest monument, quan l'arquitecte Eusebi Guimet i Berengueres va presentar un pla de conservació d'aquest edifici, publicant-lo al número 9 dels Fulls del Museu del Montsec d'Artesa de Segre, dedicat, monogràficament, a Montmagastre.

Plànol publicat al núm. 9 dels Fulls del Museu del Montsec

No s'en esmenta l'autor

La veritat és que provoca una gran aflicció el veure l'estat actual d'aquest conjunt: les seves parets en part derruïdes, els seus grafits medievals a l'intempèrie i a l'abast de qualsevol depredador, el magestuós absis romànic amb la vegetació que esquerda les seves parets, alguna coberta de tomba al mig de la runa en la que han desaparegut, gairebé, les seves inscripcions gravades, etc...

Dintell de la porta principal Aspecte exterior de la Canonja de Montmagastre
Visió interior encarada a l'absis Visió interior amb la torre-campanar al fons
Grafits medievals en els que s'hi troben diversos guants de malla, una àliga, una llança i una corona, entre altres representacions. Sobre els grafits de la Canonja de Montmagastre recomanem el treball publicat en els Fulls del Museu del Monsec que s'esmenta al final d'aquest apartat. També s'en fa ressó el butlletí corresponent al mes d'agost del 2002 de l'Associació Cultural "La Roureda"

En quant a les imatges i ornaments litúrgics que varen destacar en la història d'aquest centre religiós cal anomenar el Crist Crucificat del s. XII destruït a la darrera revolta, a més d'altres objectes salvats gràcies al seu trasllat al Museu Diocesà de Lleida que s'indiquen i documenten gràficament a continuació:

Crist Crucificat. S. XII

Imatge desapareguda

Creu processional. S. XIII

Museu Diocesà de Lleida

Sant Miquel. S. XIII

Museu Diocesà de Lleida

Mare de Déu de la Llet. S. XIV

Museu Diocesà de Lleida

Creu processional d'argent amb esmalts. S. XIV

Museu Diocesà de Lleida

Calvari. S. XVI

Museu Diocesà de Lleida

Imatges extretes de l'article: Objectes més importants dipositats al Museu Diocesà de Lleida publicat a l'esmentat núm. 9 dels Fulls del Museu del Montsec.

No és cita el nom de l'autor o autors ni de la font d'obtenció d'aquestes fotografies

Tot i que, tal com estan avui les coses no hi ha una altra opció, no podem deixar de fer-nos la reflexió de per què, aquestes valuoses joies de la imatgeria religiosa han de romandre fora de la jurisdicció del nostre municipi.

De la diversa bibliografia publicada sobre aquest indret i per a completar el seu coneixement, recomanem la lectura del capítol sobre el Castell de Montmagastre de l'obra Els Castells Catalans, volum VI, pàgines 264 - 275 de Pere Català i Roca editat per Rafael Dalmau Edicions el 1979 i, també, el número 9 dels Fulls del Museu del Montsec d'Artesa deSegre corresponent a l'agost del 1997 que porta per títol Montmagastre: Història, art i dispersió. on hi trobem els següents articles:

Pàg. 1 Portada Fotografies: Mare de Déu de la Llet (talla del s. XIV) i vista de la façana de la canònica.
Pàg. 2 El motiu Presentació amb l'objecte de la motivació dels treballs exposats en aquest butlletí
Pàg. 3 Decreto Decret del 25 de maig del 1926 per el qual el M.I. Sr. Dr. D. Rafael García, Provisor i Vicari General del Bisbat de Lleida intentava posar ordre a la presunta expoliació de la imatgeria de la canònica de Montmagastre.
Pàg. 5 Objectes més importants dipositats al museu diocesà de Lleida Descripció i fotografies d'aquests objectes.

Treball realitzat per Núria Ferré i Puig

Pàg, 11 Els gravats murals de l'església de Sant Miquel de Montmagastre Estudi documentat amb fotografies sobre diversos gravats localitzats a les parets de l'edifici romànic, els quals, es poden situar entre els segles XII i XIV.

En són autors en Jordi Rovira i l'Àngels Casanovas del Museu d'Arqueologia de Catalunya i en Jaume Ferrando del Museu del Montsec

Pàg. 14 Conjunt del castell de Montmagastre i la canònica de Sant Miquel de Montmagastre. Proposta d'intervenció arquitectònica Pla de treball per recuperar aquest històric conjunt.

Proposat per en Eusebi Guimet i Berengueres. Arquitecte.

Pàg. 15 Mapa del municipi d'Artesa de Segre  
Pàg. 16 Contraportada Fotografia en colors del retaule mural dedicat a Sant Miquel Arcàngel provinent de l'Església de Montmagastre i ubicat al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona