VIES DE COMUNICACIÓ

El municipi d’Artesa de Segre és un important node de comunicacions, éssent confluència i a la vegada distribució d’importants vies de comunicació.

De sud a nord, s’hi arriba des de Lleida per la C-26, a la que uns metres abans d’entrar a la ciutat, se li uneix l’eix Tarragona-Andorra, la C-14. Aquesta entrada a la població es coneix, popularment, com la carretera d’Agramunt.

Ja dins Artesa s’inicien diferents rutes.

Direcció oest, la LV-9136 ens condueix a Vernet i Baldomar, allargant-se fins al municipi d’Alòs de Balaguer. Desde Baldomar una pista ens porta a la Clua i a la Vall d’Ariet. En el moment d’escriure aquest itinerari, la Generalitat de Catalunya ha aprovat i adjudicat la obra d’asfalt dels 5,6 kms. de carretera que separen Baldomar de la Clua amb un pressupost de 600.000 euros.

Enfilant el nord per la L-512, l’anomenada carretera de Tremp, a partir del nucli del Pont d’Alentorn inicia diverses variants. La LV-5121 passa per l’entrada de l’antiga colònia tèxtil coneguda com la Fàbrica i segueix cap a Vilves per acabar a Collfred. La LV-9132 ens adreça a Alentorn continuant cap el municipi de Vilanova de Meià. La LV-5122 ens porta a Anya, d’on surt una pista que passant per Sant Marc de la Batlliu arriba a Montmagastre.

Retrobant la L-512, a partir del desviament d’Anya, la carretera passa per Vall-llebrera, Vall-llebrerola i en punt quil.lomètric 8, direcció llevant, surt la carretera que, després de 6 kms. de recorregut sinuós i ascendent en el seu tram final, ens condueix fins a Montmagastre, tot deixant, als 2,9 kms. del seu inici, a la dreta, el trencall que mena a la Vedrenya. Arribats a Montmagastre, al final del nucli, agafarem la pista de la dreta que ens condueix a Anya per Sant Marc de la Batlliu, tancant el cercle.

Situats novament a la L-512 la carretera continua cap a Montargull, Folquer i el coll de Comiols (1.102 m. s. n. m.). Poc abans, a ponent, hi ha un trencall que porta al poble de Comiols.

La carretera d’Agramunt, a la C-14, un cop travessada Artesa de Segre, se l’anomena carretera de Ponts. Seguint-la direcció oest-est, a l’esquerra, hi trobem un trencall que ens condueix a Colldelrat i més endavant, a 9 kms. d’Artesa hi ha el desviament de la LV-3021 que passa per Seró i Tudela de Segre desembocant a la C-14 en el seu tram entre Artesa de Segre i Agramunt. Just després de prendre la LV-3021 direcció Seró, un trencall a l’esquerra ens porta, després d’1 km. de pista asfaltada, al monestir de Refet. Pocs metres després, just abans d’arribar a la població de el Gos, aquesta, talla la frontera amb el municipi de Ponts.

Utlilitzant com a eix central la població d’Artesa de Segre i segint les carreteres que radialment parteixen d’aquesta ciutat en el sentit de les agulles del rellotge, retrobem de nou, completant la circunferència, la C-14 en el punt de la seva unió amb la C-26. Sortint d’Artesa en direcció a Agramunt i un cop situats a la C-14 ens tornem a trobar amb la LV-3021, comentada anteriorment, que ens condueix a Tudela de Segre i Seró. Uns quil.lòmetres més endavant, la LV-3022 mena cap a Montclar, enclavament de l’Urgell dins la comarca de la Noguera. La branca LV-3022 té el seu final a la Donzell, si bé aquesta població pertany a la comarca de l’Urgell, els 2 kms. de carretera que cal fer per arribar-hi travessen la serra del Senyor dins el municipi d’Artesa de Segre. Seguint per la C-14, poc abans d’arribar a la població de Mafet, hi ha el limit de la doble frontera: comarcal entre l’Urgell i la Noguera i municipal entre Artesa de Segre i Agramunt.

Hem vist, doncs, que l’extensió d’aquest municipi i el gran nombre de nuclis de població exigeixen una àmplia xarxa de carreteres, pistes i camins, els quals, en forma de subitineraris-guia, seran detallats en aquest uep.