ANYA

 

 

Població de 45 habitants (1996) situada a la dreta del Segre, aigua amunt d'Artesa. S'hi arriba per una carretera local d'uns dos quilòmetres que parteix de la d'Artesa a Tremp.

 

Fins al 1966, que fou agregat al municipi d'Artesa de Segre, era cap del municipi que formava amb Alentorn, Comiols, Folquer, Montargull, Montmagastre, Vall-Ilebrera i Vall-Ilebrerola. El seu nom antic era la Baronia de Montmagastre.

 

L'església parroquial és dedicada a la Mare de Déu de l'Assumpció. Té portal adovellat i absis semicircular. La part exterior ha estat recentment restaurada.

 

Al costat de la plaça hi ha un petit mirador des d'on es contempla el riu Segre, a I'altra banda del qual hi ha el poble de Collfred.

 

Agafant el camí que duu a Montmagastre, es troba algunes masies de Sant Marc de Batlliu (nucli disseminat de 25 habitants el 1996) i, enmig de conreus, I'església romànica de Sant Marc (antigament Sant Joan). L'últim diumenge d'abril s'hi celebra un aplec força concorregut per la gent dels pobles veïns. Després de la missa, les majorales ofereixen flors als assistents.

 

Text extret de la publicació Descobrim Artesa de Segre editada pel Consell Comarcal de la Noguera

 

La Plaça Major amb l'església i la rectoria Els trulls del poble
Dos aspectes de recorreguts coberts del carrer Major

Anya segons Madoz