ELS TRES CASTELLS DE L'ESCUT

Escut original instal.lat, avui, sota el balcó de l'Ajuntament i coronat per cables, tubs i un niu d'orenetes.

Aquest escut ha estat extret del llibre Història d'Artesa de Segre i la seva comarca, de Josep Lladonosa i Pujol

Dibuix utilitzat en les publicacions del Museu del Montsec d'Artesa de Segre. Disseny que actualment utilitza l'Ajuntament d'Artesa de Segre a les seves publicacions.

No hi ha cap referència sobre l'origen de l'escut d'Artesa de Segre, s'ens apareix per primer cop en els llibres d'actes del consell municipal a finals del 1.773.

Aquest escut, del que s'en poden veure vàries versions, les quals, giren sobre el mateix contingut, està format per tres de les torres de la força d'Artesa situades al turó de Sany Jordi, un carrer de cases, una plaça i un edifici solitari que, hom creu, pot representar la casa del senyor de la vila. Algunes versions incorporen el riu. Aquest escut, en la seva versió original, està voltat pel Toisó d'Or.

Doncs bé, aquestes torres, sovint anomenades els tres castells, varen ser derruïdes per ordre del comandant militar de l'época del que desconeixem el nom, a l'any 1837,  just quan a l'inici de la primera guerra carlina es bastí l'envoltament murallat de la vila d'Artesa de Segre. En la demolició d'aquestes torres, quadrades, s'en va deixar dempeus una altra torre, rodona, on, actualment i des del maig del 1964 hi ha instal.lat el Monument al Sagrat Cor que la utilitza de base.

Observem que ja ve de lluny això de destruïr el patrimoni històric del nostre municipi. En aquells temps, fa prop de 200 anys, el representant militar de la plaça considerà que aquests elements del passat no tenien cap utilitat, per tant calia enderrocar-los.

Cal tenir en compte que la força (castell - fortalesa) d'Artesa ja existia en temps de la dominació àrab, per tant estem parlant de la destrucció de restes mil.lenàries.

 

El poema d'en Rossend Marsol i Clúa "Sícoris" LA CIUTAT DELS TRES CASTELLS, posa el punt de partida i a més dóna titol a la obra poètica del llibre que amb el subtítol d'Antologia poètica d'Artesa de Segre, publicà aquest autor l'any 2000.

En aquests versos hi trobem el sentiment d'identitat, bellament expresat pel poeta, que entona, evocant per damunt de l'absència dels elements materials, el més profund arrelament a la història de la nostra ciutat.

 

La Ciutat dels Tres Castells

 

Al vell escut del meu poble

hi figuren Tres Castells,

com símbol de nostra Artesa

perdurable en mig dels temps.

 

Tres Castells, guarden la vila

coronant altiu turó

que ferms s'alçaren un dia

sentinella vetllador.

 

El pas dels anys i la vila

els han ben enderrocat,

i al llindar d'un nou mil.leni

quatre rocs sols han quedat...

 

Més el símbol no s'escola

mentre van bufant els vents,

i nostra, vila enmig la història,

és la Ciutat dels Tres Castells

 

Sícoris

 

.