EL GREALÓ

 

Interior de l'absis de l'església de Sant Miquel del Grealó

 

Situat a una alçada de 617 metres, gairebé al cim del Puig del Grealó (vèrtex geodèsic de 668 metres), a l'est de Colldelrat, aquest castell està documentat en un instrument del 12 d'octubre del 1038 en que els comtes Ermengol II i Belesqueta d'Urgell el venen en alou, per 1.500 sous, a Arnau Mir de Tost i a la seva esposa Arsendis. En aquell temps la notació era Grazilon.

Actualment sols hi queden les restes d'una torre quadrada, algunes ruïnes de la muralla i la cisterna. A la seva vora hi ha, gairebé derruïda, l'església de Sant Miquel del Grealó on resta dempeus l'absis i restes del claustre. Aquesta església la trobem documentada al 1053 quan fou incorporada a Sant Miquel de Montmagastre.

De camí de pujada des de Colldelrat, aproximadament 30 minuts a peu, es poden veure les restes de l'antiga població. Aquest conjunt va ésser abandonat, presumiblement al segle XVII - XVIII.

El castell és del tot irrecuperable però pensem, que a l'església s'hi podrien fer alguns treballs de reconstrucció per tal de no perdre del tot aquest conjunt que a l'Edat Mitjana va tenir gran importància a la regió.

 

ESTAT ACTUAL DEL CONJUNT

Camí de pujada des de Colldelrat Muralles
Església Església
Restes de muralla amb la cisterna Torre quadrada del castell