LES MURALLES D'ARTESA

Les antigues muralles d'Artesa al costat de l'edifici de la Granja

 

Va ser a l'inici de la primera guerra carlina quan el comandant lliberal de Lleida, afecte a la reina Maria Cristina, ordenÓ de fer una linia de fortificacions al llarg del curs del Segre.

A Artesa es refeu l'antic trašat de la muralla del castell dels Tost-Cabrera, quan es va traslladar la poblaciˇ a la Riba Grossa (s. XI) i del que encara hi ha constÓncia de la seva utilitat fins a mitjan s. XVI.

Aquesta muralla, constru´da a base de torratxes i mur de tÓpia es va constru´r a l'any 1837 quan a la vista de les bones condicions de defensa que donaven els tancaments de Vilanova i Santa Maria de MeiÓ, i tambÚ, desprÚs de veure com les tropes enemigues incendiÓven el nucli de Ponts, s'inicien les obres de l'envoltament de la poblaciˇ.

Aquestes muralles varen defensar Artesa de Segre en les dues primeres guerres carlines, servint de poc a la tercera degut a que aleshores la vila d'Artesa estava desguarnida.

Avui tant sols queden uns redu´ts vestigis adosats a l'edifici de la Granja que resten en un deplorable estat de conservaciˇ.

Seria bo, que trencant la inŔrcia desmereixedora dels nostre patrimoni hist˛ric es poguÚssin recuperar aquestes restes del nostre passat.

 

Tres aspectes de les darreres pedres que resten dempeus de les muralles del s. XIX