PUBLICACIONS

 

El municipi d'Artesa de Segre ha tingut, al llarg del darrer segle XX, un cert interés per a editar publicacions locals de caire informatiu i també divulgador.

La primera referència data del 1911 amb l'informatiu bilingüe quinzenal Alerta!, que es va anar editant fins el 1913.

El juliol del 1922 apareix Renaixement, també un informatiu quinzenal bilingüe que va funcionar fins el 1925.

Sembla ser que hi hagué una publicació en castellà anomenada La Voz del Segre que s'edità a partir del 1926.

Foc Nou era un altre informatiu en català de periodicitat quinzenal de l'àmbit republicà i d'esquerres.

Després de la guerra civil, al 1957 promogut per el Frente de Juventudes surt a la llum la revista Castellot, evidentment en espanyol, que veié el seu darrer número a finals del 1959.

Nova Artesa fou un altre butlletí amb intenció política que va funcionar des del 1985 fins al 1989.

Al desembre del 1981 veu la llum el número zero de La Palanca, publicació mensual que a més de ser un noticiari del municipi és també una eina de consulta molt important sobre la història d'Artesa de Segre i el seu entorn, la seva edició continua amb molta empenta.

Pel que respecta a butlletins informatius de les diverses entitats locals cal destacar-ne els Fulls del Museu del Montsec que des del 1984 al 1997 edita 9 números dels que trobareu el seu contingut a l'apartat bibliografia recomanada d'aquest uep.

També, el Club del Lectures edita anualment un o dos números amb el nom Lectures, sobre temes monogràfics relatius a la història d'Artesa de Segre; d'aquesta publicació també trobareu els continguts a la bibliografia del uep.

La Cooperativa d'Artesa va iniciar, al 1999 una revista sobre temes agrícoles i ramaders editada per als socis d'aquesta empresa.

El Butlletí de la Roureda és la publicació mensual d'aquesta associació, el qual, des del primer número publicat l'octubre del 1999 no ha faltat ni un sol cop a la seva cita mensual amb els seus lectors; és un butlletí que tracta sobre temes arqueològics i històrics d'Artesa de Segre i la seva zona d'influència. Aquest butlletí el podreu obtenir, gratuïtament,  a través d'internet conectant-vos al uep d'aquesta associació.

Des d'aquestes línies recomanem un ampli treball d'investigació fet sobre les publicacions a Artesa de Segre, realitzat per Ferran Sànchez, Miquel Mota, Ramon Giribet i Miquel Regué amb la col·laboració del Club de Lectures, publicat a la revista La Palanca núm. 237, desembre del 2001, en commemoració del 20è aniversari del naixement d'aquesta revista.

La revista La Palanca ens ha cedit, gentilment, en format PDF aquest article. Cliqueu aqui per llegir-lo

Si no disposeu del programa Acrobat Reader us el podeu baixar clicant aqui 

 

Les portades de les revistes Renaixement i Nova Artesa que us presentem en aquesta secció han estat copiades d'aquest treball.